Historik

22 Nov

00000000031 press1000-TALET

Halltorp är säkerligen en av Ölands äldsta herrgårdar. I äldre skrifter omtalas ”Hauldtorp” vid sidan av Borgholm och Ottenby som ett av öns urgamla vikingasäten.

1600-TALET

Egendomen hade karaktär av kungsladugård och var tidvis förenad med Borgholms kungsladugård till ett stort godskomplex. Den berömda ekskogen mellan gården och Kalmarsund gav Kronan kostbart ekvirke samtidigt som den utgjorde en av Vasakungarnas mest omtyckta jaktmarker på Öland. I skogen finns fortfarande månghundraåriga ekar som ett minne från dessa tider. Här finns också en märklig avenbokslund, vilken anses vara Sveriges största i sitt slag.

1723 donerades den forna kungsgården med skattemannarätt och 20 års räntefrihet till majoren Sven Åderman som erkänsla för hans ”invention att med musqueter göra geschwindta skott” under Karl XII:s krig.

1760 ägdes Halltorp av kaptenen Edvard Liljehorn och gården tillhörde ännu år 1804 medlemmar av hans släkt. Den ståtliga manbyggnaden av kalksten torde ha uppförts under den Liljehornska tiden.

1820 delades gårdarna och ägare till Halltorp blev översten och kammarherren A von Franchen och friherre M Falkenberg gemensamt. Fram till början av 1800-talet hade Halltorp omfattat även Ekerums gård och utgjorde 3,5 mantal. Till egendomen hörde flera torp, såsom Bullerhus vid stora landsvägen och Sigfridstorp nära Ekerums hamn.

1859 inköptes Halltorp av riksdagsmannen Erik Johan Rudberg född 1821 och död 1899.

1895 såldes egendomen till godsherre Johan Persson. Bottenvåningen innehöll då i mitten förstuga och bakomliggande sal med två kakelugnar, mot de båda gavlarna tre rum av vilket det södra mot gården var kök. Övervåningen omfattade vind med två gavelrum, ett åt vardera hållet.

1918 såldes gården i sin helhet till Räpplinge, Högsrums och Glömminge kommuner. Jordbruket arrenderades ut och byggnaden förändrades till ålderdomshem.

1973 på hösten lades ålderdomshemmet ner. De gamla människorna hade tidigare flyttats över till en betydligt modernare och mer ändamålsenlig åldringsvård i Borgholm.

1975 i april öppnades Halltorp Gästgiveri. Gården hade då genomgått ett omfattande renoveringsarbete. Man hade bl.a. blivit tvungen att mura in kraftiga järnbalkar för att stadga det gamla huset.

1991 i maj stod gästgiveriets utbyggnad färdig. Vinkelbyggnaden som sträcker sig mot Kalmarsund innehåller förutom 25 unika landskapsrum, en konferensavdelning med tre luftkonditionerade ljusa konferensrum, sex grupparbetsrum, två bastur med ölandsbrunn, vinprovarrum, vinterträdgård m.m. Gästgiveriet är nu öppet året runt.

2004 gjordes ännu en utbyggnad. Gästgiveriet har fått en riktig vinkällare och i anslutning till denna två härliga rum med öppna spisar och utsikt över Kalmarsund. Ombonade miljöer att koppla av i – före eller efter maten. vidare finns en hotell- och restaurangskola med toppmodernt metodkök, lärosalar och en bistro i direkt anslutning till gästgiveriet. Här utbildas morgondagens hotell- och restaurangentreprenörer.

2010 den första september lämnade krögarfamiljerna Forsberg & Weichl med varm hand över rodret för Halltorps Gästgiveri till de nya ägarparet Helén Elvingsson Rasmussen och Jörgen Rasmussen samt kalmarprofilen Anders Nyblom. I Kalmar har Helén & Jörgen sedan länge varit ett känt krögarpar – och de har dessutom arbetat på Halltorps Gästgiveri under 80-talet, det är inte en främmande rörelse de tar över och driver vidare mot nya, djärva mål.

2011 under vårvintern har herrgårdsrummen ovanför restaurangen genomgått en omfattande renovering och uppfräschning. Det är bland annat de två stora sviterna som fått ett uppdaterat och stilrent utseende. Båda sviterna har bubbelbadkar i ett stort, fint badrum. Den fantastiska utsikten mot Kalmarsund är emellertid fortfarande densamma. Samtliga herrgårdsrum har utrustats med air condition, många genomtänkta detaljer och utvald konst från VIDA museum & konsthall.

2012/ 2013 fortsätter arbetet med att uppgradera gästgiveriet, våra konferensrum har alla utrustats med dataprojektor, dator, kopiator, scanner och skrivare. Arbetet med att fräscha upp vår trädgård och göra den ännu mer användbar fortsätter. Vi hälsar en ny gästgivare Andreas Strömberg som delägare välkommen och väntar på att med omtanke, ansvar och glädje få hälsa både nya gäster och stamgäster varmt välkomna!

2015 börjar en ny era för Halltorp, då tidigare delägare lämnar över gästgiveriet till Andreas Strömberg som blir ny VD och ny gästgivare blir Richard Uusijärvi samt Ulrika Åhlin blir restaurangchef med en mångårig erfarenhet från Halltorp.